30 Ocak 2020 Perşembe

"Şahane Hayat" filmi ve bi' kitap "Allah De Ötesini Bırak"

Bu tür kitaplar son derece yozlaşma içinde olduğundan, tam olarak araştırılmadan, normatif verilere dayanmadan çoğunlukla kendince yorumlamalar veya sadece bir gruba göre doğru olanın ifade edildiği için okumaya çekindiğim kitaplar. Zaman zaman araştırarak ön inceleme yaparak kitaplar seçip okuyorum ve Uğur Koşar'ın Allah de ötesini bırak kitabı da bunlardan biri oldu. Kitabın genel olarak bir motivasyon kitabı olduğunu düşünmekteyim. Daha ilk sayfalarında toplumun bizlere aktardığı "korku" duygusu hakkında görüşlerini "Toplum sana Allah'tan korkmanı söyler, oysa korkunun olduğu yerde sevgi asla yoktur." cümlesiyle ifade etmesi kitabın beni kendine çekmesini sağladı. Kitap; birçok sayfada tefekkürden bahsediyor. Ve aktarmaya çalıştığı görüşlerini Hz. Muhammed ve Hz. Musa, Hz. Ali'nin sözleri ile içinde bulundukları toplumla etkileşimlerinden doğan deneyimleriyle destekliyor. Çok önemli bir kısmı kadın ve kadına verilmesi gereken değer ile detaylandırarak farkını ortaya koyuyor. Yazar, kitapta sık sık nasıl dua edilmesi gerektiğini anlatarak Allah'ın isimlerini nasıl kullanabileceğimiz konusuna da ışık tutuyor. Meleklere imanı vurgulayarak, son zamanlarda çarpıtılan ve meleklere yüklenilen yaratıcı vasıfları konusunda olan yanlış inançları da bu kitapta dillendiriyor. Zihnimizi tanımamız gerektiğini, zihnimizi tanımazsak bize nasıl oyunlar oynadığını fark edemeyeceğimizi en önemlisi, nasıl tanıyacağımızı aktarmaya çalışarak bu konuda ufak ipuçları da veriyor. 
Yine önemli gördüğüm kendini değersiz hissetme,kendine önem verme konularına da değiniyor. Bu konuda bir video da izlemiştim geçtiğimiz haftalarda. Youtube'da Güçlü Psikoloji kanalından bildirim gelmişti. Video'nun başlığı Yaşamak artık anlamsız diyorsan ve dibi görmüşsen lütfen bu videoyu izle! 
Bu videoda "It is a wonderful life" filminden bahsediliyordu. Filmin ana kahramanı George Bailey, hayata devam etmenin anlamsız olduğunu hatta kendisi olmasaydı hatta hiç doğmasaydı eşinin ve çocuklarının daha mutlu yaşayacaklarına inanmıştı. Hayatına son vermek istiyordu. Tanrı, George için bir melek görevlendirdi film başlarken meleğin görevlendirilme konuşmaları geçiyor ve beni çok güldürdü bir o kadar da etkilendim. Meleğe George'tan bahsedilirken Tanrının en önemli hediyesini atmak üzere olduğunu söylediklerinde o da hemen yaşamını! diye cevaplıyor. Gerçekten oldukça etkileyici. Film süresince melek George'un hayat hikayesini izliyor ve ardından intihar edecekken denize kendini atıp yardım isteme sahnesi var, ya çok gülüyorum ben oraya 😂 Bu da tanışma sahneleri. Melek, yaşlı bir adam görünümünde. George'un onu alıp bara götürdüğünde etrafa gülümsemeleri vs. bu adam role biçilmiş kaftan!
Melek, George'a eğer o doğmasaydı yaşamın, dünyanın nasıl olacağını gösteriyor. Eğer George olmasaydı küçük kardeşi Harry'i 9 yaşında düştüğü suyun içinden kimse kurtarmayacak ve Harry ölecekti. Eğer olmasaydı arkadaşları çok daha farklı yerlerde olacaktı. Karısı hiç evlenmemiş olarak yaşlanacaktı ve çocukları zaten olmayacaktı. Eski patronu yanlışlıkla bir çocuğu zehirleyecekti ve bu sebeple yıllarca hapis yatacaktı.
Filmin sonunda oldukça duygulandım. Mutlaka izlenmesi gereken, keyifli bir film. 1946 yapımı olması ayrı hoş :) 

Eğer dibi gördüğünüzü hissediyorsanız, yok olmak istiyorsanız, bensiz hayat nasıl olurdu ki, hiç değerim yok diyorsanız, bu film size iyi gelebilir benden söylemesi... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder